U bent hier

Nieuwsbrief McDonald’s Nederland

Van Crewlid tot Franchisenemer

    

Op zijn 17e startte Ab Troost (48) als vakantiekracht bij McDonald’s restaurant Coolsingel te Rotterdam. Inmiddels is hij alweer vijftien jaar de trotse Franchisenemer van de restaurants Breda Steenakker en Breda Woonboulevard. Ab Troost omschrijft zichzelf als ambitieus en een kritische realist. McDonald’s ziet hij als een “sport om te werken”. Facetten als uitdaging, beweging, training en teamgeest brengen hem dagelijks plezier op de werkvloer. Hoe geeft Ab dagelijks invulling aan het  werkgeverschap in zijn restaurants?

Hoe zou jij jouw verantwoordelijkheden als werkgever beschrijven?

“Allereerst ligt mijn primaire verantwoordelijkheid bij de mensen die voor mij werken. Door toegankelijk te zijn, beslissingen en procedures transparant te maken en dienstverlenend te werk te gaan ten opzichte van medewerkers, ontstaat bij hen een natuurlijke vorm van betrokkenheid. Tevens is het op die manier voor iedereen helder welke doelen er worden nagestreefd. Daarnaast staan zorg voor en groei van medewerkers centraal binnen mijn organisatie. Naast de meer traditionele beoordelings- en functioneringsgesprekken, voeren wij ook veel zogenaamde koffiegesprekken. Ik hoor vaak van mijn medewerkers dat zij dit als heel prettig ervaren. Het doel hiervan is onze medewerkers bijstaan op alle vlakken. Mocht iemand bijvoorbeeld met een privé vraagstuk zitten, dan staan we er zeker voor open om dit te bespreken. Onze mensen zijn de motor van onze organisatie. Als iemand niet goed in zijn of haar vel zit, zullen de prestaties ook minder zijn.”

Wat is jouw visie op goed werkgeverschap?

“Dicht bij jezelf, je concept en je mensen blijven.”

Hoe zorg jij dat je medewerkers een hecht team vormen?

“Het vormen van een hecht team start bij de vraag “wat voor soort organisatie hebben we voor ogen?”. Het start bij jezelf en het management. Het komt allemaal aan op de fundering die je legt. Is het management betrouwbaar-, komt het afspraken na-, gaat het respectvol te werk-, is het consequent en heeft het een duidelijke focus? Dan is de fundering voor een hecht team gelegd. Een juist aannamebeleid vult dat verder aan. Je moet op zoek gaan naar mensen die passen bij de organisatie die je voor ogen hebt. Zaken als teamuitjes, personeelsfeestjes en teambuildingdagen zijn waardevol, maar staan op zichzelf. Dit soort initiatieven zal nooit een fundamentele bijdrage leveren als de fundering niet of maar ten dele is gelegd.”

Hoe kijk jij aan tegen het belang van training en opleiding?

“Net zoals in de sport, zijn training en opleiding ook binnen mijn branche van essentieel belang. Ik denk alleen wel dat McDonald’s hierin een vooroordeel heeft weg te werken. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt over McDonald’s, is aandacht besteden aan de ontwikkeling van je medewerkers in mijn ogen juist de sleutel tot ons succes. Zo lang dit binnen een bedrijf niet serieus genomen wordt, zal het nooit een topbedrijf worden. Training en opleiding borgen kwaliteit. Is de opleiding die jij biedt beter dan die van je concurrent? Dan sta je al met 1-0 voor. Dit hoeft overigens binnen mijn organisatie niet meer gestimuleerd te worden. Het maakt volledig deel uit van onze cultuur. Zo werk ik in Breda al jaren met een eigen “kweekvijver”. Noem het een eigen opleiding. Voor medewerkers die kunnen en willen doorgroeien naar een managementfunctie. Training en opleiding dient in mijn ogen overigens ook een maatschappelijk doel. Door te investeren in je medewerkers bereik je niet alleen het meeste voor je eigen organisatie, je biedt mensen ook kansen die ze wellicht elders niet of onvoldoende krijgen.”
 

Je verzorgt onderdelen van de McDonald’s Academy inhouse. Hoe is dit tot stand gekomen?

“De onderdelen van McDonald’s Academy - het landelijk erkende opleidingstraject waarmee medewerkers een erkend diploma kunnen behalen - die wij inhouse verzorgen zijn tot stand gekomen door de behoefte aan een laagdrempelige instap in BBL opleidingen (Beroepsbegeleidende Leerweg). Met een lagere drempel bedoel ik concreet: onderwijs volgen met bekende klasgenoten, in een bekende omgeving en met een bekend gezicht voor de klas. Door middel van ons Inhouse opleidingstraject kwamen onze medewerkers terecht in een vertrouwde leeromgeving waardoor iedereen zich sneller op zijn gemak voelde en er een hecht groepsgevoel ontstond. De lessen worden momenteel begeleid door Kristel Huijben. Naast de beroepsgerichte lesstof komt er ook - in de vorm van verschillende dagdelen per jaar - een leraar Nederlands van SVO-opleidingen langs. Op deze momenten worden er lessen Nederlands en rekenen verzorgd.”

Hoe zie je de rol van bedrijven in het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Wat is jouw eigen ervaring op dit gebied?

“Vanaf 1990 werk ik binnen mijn organisatie met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik moet zeggen dat ik dat tot op de dag van vandaag met enorm veel plezier doe. Men staat er dikwijls niet bij stil dat mensen met een beperking dit vaak compenseren met een bijzonder talent. Daarnaast is bijvoorbeeld een langdurig werkloze vaak zo blij met het vertrouwen dat hij of zij krijgt, dat je er een zeer loyale en hardwerkende kracht voor terug krijgt. Talent, doorzettingsvermogen, discipline en de juiste mentaliteit zit tussen de oren. Niet in het lichaam.”

Je hebt vast gehoord dat McDonald’s weer is uitgeroepen als Great Place to Work. Dit jaar kwam McDonald’s op de vierde plaats. Wat maakt McDonald’s in jouw ogen tot een goede werkgever?

“McDonald’s is een geweldige plek om te werken. Ik zeg zelf altijd: “McDonald’s is een sport om te werken”. De facetten waar ik waarde aan hecht, zoals uitdaging, beweging, teamgeest, training, leren van anderen en plezier op de werkvloer zijn allemaal aanwezig. Daarnaast is het werken in een McDonald’s restaurant een beleving op zich. De organisatie is constant in beweging, wat het heel afwisselend maakt. Het continu streven naar perfectie is ook iets wat me erg aanspreekt. Door de transparante bedrijfsvoering en het “open deur” beleid is alles voel- en zichtbaar. Op iedere werkplek binnen de organisatie.”

Meer weten over Goed werkgeverschap

Of bekijk de andere berichten uit de nieuwsbrief:

McDonald’s blijft investeren in werkgelegenheid

Nieuwe restaurants in Apeldoorn, Nijkerk en Amsterdam creëren ruim 300 arbeidsplaatsen 

McStudiebeurs: 15 McDonald’s medewerkers beloond met 1 jaar collegegeld

‘’Bedrijven durven het vaak niet aan’’

McDonald’s introduceert QR-codes op verpakking

Bezoek aan slaleverancier Van Gorp Greenfood

Hoe goed kent u McDonald’s

HomeRiders fietsen € 920.000 bij elkaar