U bent hier

Nieuwsbrief McDonald's Nederland

Bezoek aan aardappelleverancier Lamb Weston

Ketenbeheersing. Een term die meer dan ooit de oplossing lijkt om de kwaliteit en veiligheid van ons voedsel te waarborgen. McDonald’s doet dat als geen ander - en al vele jaren lang. Dat komt omdat McDonald’s al vele jaren intensief - soms zelfs sinds de opening van ons eerste restaurant - samenwerkt met haar leveranciers. Hier zijn wij trots op. Met Lamb Weston in Kruiningen werkt McDonald’s al sinds het prille begin (1971) samen om haar gasten te voorzien van de beste aardappelen voor de Franse Frietjes. Op 25 september mochten we een aantal van onze stakeholders verwelkomen om hen een kijkje in de aardappelketen van het land tot in het restaurant te geven. Op 26 september waren de media aan de beurt. Het bezoek was een prima mogelijkheid om stakeholders en media zelf te laten ervaren dat McDonald’s transparant is als het gaat om de herkomst en kwaliteit van haar producten.

Het bezoek bracht de deelnemers naar de aardappelvelden in Zeeland, naar de aardappelfabriek Lamb Weston in Kruiningen en McDonald’s restaurant Bergen op Zoom. Op het programma stonden presentaties van Lamb Weston en McDonald’s Nederland over kwaliteit, herkomst en ketencontrole. Na de theorie volgde de praktijk. Op de aardappelvelden leerden de deelnemers dat McDonald’s Nederland gebruik maakt van één aardappelras, namelijk de Innovator, geroemd vanwege zijn consistente kwaliteit, geschikte formaat voor de Franse Frietjes en zijn ongevoeligheid voor ziektes. In de fabriek van Lamb Weston werd getoond dat in 1,5 uur een verse aardappel werd gewassen, geschild en gesneden tot Franse Frietjes, waarna ze eenmaal worden gefrituurd in 100 procent plantaardige olie voordat ze  diepgevroren verpakt worden voor verzending. Op deze manier worden er voor McDonald’s maar liefst 89.000 frietjes per minuut geproduceerd van een constante, hoge kwaliteit. Die kwaliteit wordt namelijk in die 1,5 uur maar liefst 51 keer gecontroleerd. Per dag verlaten ongeveer 1 miljoen kilo Franse Frietjes de fabriek. Tot slot konden de deelnemers in de keuken van McDonald’s restaurant Bergen op Zoom met eigen ogen zien met welke zorg de Franse Frietjes werden verwerkt en gepresenteerd. Natuurlijk mocht men zelf ook een poging wagen om krokante goudgele Franse Frietjes te bakken en er daarna zelf van te genieten. 

 

De deelnemers waren verrast door de zorgvuldigheid waarmee McDonald’s omgaat met aardappelen teneinde kwalitatief goede Franse Frietjes af te leveren. De vele kwaliteitscontroles in de volledige keten waarborgen een constant hoge kwaliteit en dat werd op duidelijke wijze getoond tijdens het bezoek. Maar ook de volledige ketenbeheersing werd inzichtelijk gemaakt: de mogelijkheid van het traceren van een portie Franse Frietjes in een restaurant terug het juiste aardappelveld in enkele uren sprak boekdelen.

MEER WETEN OVER KWALITEIT EN VOEDING 

Of bekijk de andere berichten uit de nieuwsbrief:

Jo Sempels over McDonald's en duurzaamheid

Vraag het aan McDonald's
VROUW lezeressen leren over duurzaamheid bij McDonald's

Goede Buur Award voor franchisenemer Pieter Honing
McDonald's transparant over herkomst en kwaliteit tijdens ketenbezoeken voor consumenten

McDonald's introduceert glutenvrij broodje voor burgers
McDonald's Academy
"Wij vinden het belangrijk om minstens één keer per jaar de wereld achter de hamburger te laten zien."
150 extra leerwerkplekken voor programma aanpak jeugdwerkloosheid Mirjan Sterk