U bent hier

Nieuwsbrief McDonald's Nederland

Hoe komen die Franse Frietjes zo puntgaaf?

Van aardappel tot Frans Frietje, van melk tot Milk Shake en het geheim achter de Hamburger. Verschillende lezeressen van Telegraaf VROUW het gingen als Quality Reporter op pad en zagen het hele proces van het land tot in het McDonald’s restaurant. Chantal bezocht de aardappelfabriek Lamb Weston Meijer waar zij opzoek ging naar het antwoord op de vraag ‘Hoe komen die Franse Frietjes zo mooi lang, goudgeel en gaaf?’

McDonald’s kan precies vertellen waar de ingrediënten en producten vandaan komen. Zij weet bijvoorbeeld wie de teler is van de aardappelen voor de Franse Frietjes. Ze kan zelfs achterhalen van welk stuk land de aardappelen komen. Bij aardappelfabriek Lamb Weston Meijer bekijkt Chantal dit proces van dichtbij.

‘Na aankomst bij de fabriek merk ik al snel dat er heel wat komt kijken bij het maken van de Franse Frietjes. Voordat ik naar binnen mag, krijg ik eerst beschermende kleding, een haarnetje en een veiligheidshelm’, vertelt Chantal. Kwaliteitsmanager van Lamb Weston Sjoerd Reijne geeft een toelichting op het proces: ‘De Franse Frietjes worden gemaakt van het aardappelras ‘Innovator’. Deze is zorgvuldig gekozen vanwege de ovale vorm, de mooie verdeling van zetmeel en de goudgele bakkleur. De machines hebben sensoren die aardappelen met slechte plekjes, een verkeerde kleur of die te klein zijn om McDonald’s friet van te maken, eruit filteren.’ De aardappels die eruit worden gehaald worden niet zomaar weggegooid. ‘Er wordt zo min mogelijk verspild’, vertelt Sjoerd aan Chantal. ‘Schillen gaan naar veevoerbedrijven, van kleinere aardappelen worden aardappelpartjes gemaakt en van te korte aardappelstaafjes bijvoorbeeld aardappelpureevlokken’. Bij Lamb Weston Meijer worden meer dan 80.000 frietjes per minuut gemaakt. Deze worden geblancheerd, voorgedroogd en voorgebakken. Dit laatste gebeurt in frituurolie, een mix van zonnebloem- en raapzaadolie, die weinig verzadigde vetten bevat. ‘Gezonder dan ik dacht!’, zegt Chantal.

 

Voordat de verpakte frietjes in het vrieshuis worden opgeslagen, worden meer dan 40 kwaliteitscontroles uitgevoerd. Zo wordt onder andere de hoeveelheid zetmeel en suiker in de frietjes gemeten. Door deze strenge selectieprocedure krijg je bij McDonald’s altijd de knapperige Franse Friet waar ze om bekend staan.

 

Chantal sluit haar bezoek als reporter af in het McDonald’s restaurant in Goes. Hier mag zij haar eigen Franse Frietjes bakken. ‘Het is nog best lastig om kwaliteitsfriet te bakken!’, lacht ze. ‘Vanaf nu bekijk ik die Franse Frietjes met heel andere ogen!’

 

 

 

 

Of bekijk de andere berichten uit de nieuwsbrief:

Inleiding
Grip op de gehele voedselproductieketen is essentieel
Van melk tot Milk Shake
McDonald’s stimuleert kinderen om meer fruit te eten
McDonald’s meest open over haar broodje Hamburger
Een voetbaldroom die uitkomt: Hand in hand met Robin van Persie
Staatssecretaris Klijnsma bezoekt McDonald’s Nederland
McDonald’s brengt boek Waardevol Werk uit
McDonald’s medewerkers serveren Moederdagontbijt in alle Ronald McDonald Huizen
Bijna 1 miljoen euro opgehaald voor het Ronald McDonald Kinderfonds met HomeRide
McDonald’s lanceert vernieuwd Meer Weten platform
McDonald’s opent nieuwe restaurants ’En creëert ruim 300 waardevolle banen