U bent hier

Nieuwsbrief McDonald's Nederland

McDonald’s meest open over haar broodje Hamburger

Onlangs voerde de Consumentenbond een onderzoek uit naar traceerbaarheid en transparantie in de voedselketen. Eén van de tien onderzochte productgroepen was het broodje hamburger, waarbij ook de Hamburger van McDonald’s onder de loep werd genomen. Uit de analyse van de Consumentenbond blijkt dat McDonald’s het meest open en transparant is over de herkomst van het rundvlees, maar dat hier een opvallende misperceptie over bestaat onder consumenten. 

De afgelopen maanden is de Consumentenbond voor een aantal producten nagegaan welke weg ons voedsel aflegt en hoe transparant fabrikanten daar over zijn. In totaal werden zestig levensmiddelen uit tien verschillende productgroepen geselecteerd en ging de Consumentenbond op zoek naar informatie met name over de herkomst. Daarbij werden verpakkingen en websites bekeken en werd er anoniem gebeld naar de klantenservice. Later maakten zij zichzelf bekend en kregen producenten de mogelijkheid de informatie te controleren en aan te vullen. Ook vroeg de Consumentenbond 525 mensen naar hun ideeën over de herkomst van deze tien producten.

Eén van de tien productgroepen was het broodje hamburger, waarbij ook de Hamburger van McDonald’s werd onderzocht. Daarnaast maakten de hamburgers van Burger King, FEBO, Smullers, La Place en Kwalitaria deel uit van het onderzoek. McDonald’s gaf in het onderzoek op meer dan 70 procent van de vragen antwoord, waarmee het van de zes onderzochte bedrijven het meest open en transparant was. Daarbij werd de website van McDonald’s genoemd als belangrijke bron van informatie.

 

Ondanks deze openheid en transparantie bleek uit het panelonderzoek dat er een duidelijke discrepantie bestaat tussen de werkelijke herkomst en de door de consument verwachte herkomst van het rundvlees van McDonald’s. Het panel zocht de herkomst vooral ver weg, met name in Zuid-Amerika, terwijl het rundvlees dat McDonald’s in Nederland gebruikt voor de Hamburger uit vier Europese landen komt (Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië).

 

Deze uitkomst onderstreept het belang van de door McDonald´s ingeslagen weg om transparant te zijn en te blijven over de herkomst en kwaliteit van de producten en ingrediënten door consumenten een kijkje te geven in de gehele keten dan wel vragen te beantwoorden op het online platform en via andere kanalen. McDonald´s zal zich blijven inzetten om geïnteresseerden via verschillende kanalen hierover te informeren.

 

 

 

Of bekijk de andere berichten uit de nieuwsbrief:

Inleiding
Grip op de gehele voedselproductieketen is essentieel
Van melk tot Milk Shake
McDonald’s stimuleert kinderen om meer fruit te eten
Hoe komen die Franse Frietjes zo puntgaaf?
Een voetbaldroom die uitkomt: Hand in hand met Robin van Persie
Staatssecretaris Klijnsma bezoekt McDonald’s Nederland
McDonald’s brengt boek Waardevol Werk uit
McDonald’s medewerkers serveren Moederdagontbijt in alle Ronald McDonald Huizen
Bijna 1 miljoen euro opgehaald voor het Ronald McDonald Kinderfonds met HomeRide
McDonald’s lanceert vernieuwd Meer Weten platform
McDonald’s opent nieuwe restaurants ’En creëert ruim 300 waardevolle banen