U bent hier

Nieuwsbrief McDonald's Nederland

De nieuwe Allergenenwet: wat doet McDonald’s?

Op 13 december 2014 is de Allergenenwet in werking getreden. Deze wet verplicht horecaondernemers om gasten voorafgaand aan de verkoop van allergeneninformatie te voorzien. Naar aanleiding hiervan hebben wij het aantal middelen met daarop de allergenen- en voedingswaarde-informatie uitgebreid. McDonald’s is altijd transparant geweest over de voedingswaarden van en allergenen in haar producten, maar heeft het voor gasten nu nóg eenvoudiger gemaakt om hierover informatie in te winnen. Gasten kunnen met hun vragen altijd terecht bij de dienstdoende manager van het restaurant waar ze op bezoek zijn. Daarnaast zijn de mogelijkheden om als gast zelf de informatie te raadplegen ook uitgebreid.

Waarom aanscherping van de wetgeving?

Naar schatting lijdt 1 tot 3 procent van de Nederlandse bevolking aan voedselovergevoeligheid (voedselallergie of -intolerantie). Bij kinderen loopt dit percentage zelfs op tot 6 procent. Mensen die lijden aan voedselovergevoeligheid kunnen sommige producten niet eten, omdat zij mogelijk een allergische reactie krijgen van een bepaald bestanddeel van deze producten. Daarom is het voor hen heel erg belangrijk dat zij kunnen achterhalen welke allergenen een product precies bevat. Om hieraan tegemoet te komen heeft de Europese Unie erop aangedrongen dat al haar lidstaten moeten zorgen dat producenten van levensmiddelen deze voedingswaarde- en allergeneninformatie beschikbaar stellen. Naar aanleiding hiervan heeft Nederland haar allergenenwetgeving aangescherpt. McDonald’s onderschrijft het belang van deze nieuwe wetgeving en heeft haar beleid ten aanzien van het verstrekken van allergenen- en voedingswaarde-informatie dan ook verder aangescherpt. Debbie de Wagenaar, directielid McDonald’s Nederland, onderstreept het belang van het aangescherpte allergenenbeleid: “We vinden het erg belangrijk dat onze gasten een goed geïnformeerde keuze kunnen maken. Het is voor ons als marktleider dan ook niet meer dan logisch dat wij onze gasten én onze medewerkers zo compleet mogelijk informeren, juist ook over voedingswaarde en allergenen.”

 

Waar kunnen gasten met vragen terecht?

Gasten van McDonald’s worden via stickers op de kassa’s, de bestelzuil van de McDrive en Easy Order Kiosk geïnformeerd over waar zij met hun vragen over allergenen en voedingswaarden terecht kunnen. Uitganspunt hierbij is dat gasten zich in eerste instantie kunnen richten tot de dienstdoende manager van het restaurant waar ze op bezoek zijn. Daarnaast kunnen zij zelf informatie inzien via www.mcdonaldsmenu.info, de McDonald’s App, de achterzijde van de placemat en de consumentenfolder in het restaurant. Ook staat op de meeste verpakkingen een Quick Responscode van het product of de productgroep. Als je deze code met je smartphone scant, heb je direct toegang tot de relevante allergenen- en voedingswaarde-informatie.

 

Hoe worden medewerkers geïnformeerd?

Alle managers in de restaurants hebben een informatiekit ontvangen met uitgebreide informatie over voedingswaarden en allergenen. Daarnaast zijn er door het hele land bijeenkomsten georganiseerd om managers en Crewleden bij te praten over de aanpassingen in het allergenenbeleid. Zij zijn toegerust om allergeneninformatie met gasten te delen. Crewleden worden via een korte training en Crewroomposter ingelicht over hun taak om gasten met vragen over allergenen door te verwijzen naar de aanwezige manager. 

 

Het hele proces in beeld

Ter verduidelijking is het hele proces samengevat in een korte animatievideo. Klik hier om de animatievideo te bekijken. 

 

Of bekijk de andere berichten uit de nieuwsbrief:

Inleiding

Yvon Jaspers start donatiecampagne Ronald McDonald Kinderfonds 

Ronald McDonald huis: 'Houvast in een heftige periode'

"Het familiegevoel is er nog steeds, bij alle vijfhonderd medewerkers" 

Zesde nieuwe McDonald's restaurant voor kerst geopend

Iets teruggeven aan de maatschappij